Seyahat etmenin kazanımları

GEZ TOZ YE İÇ MUTLU OL 

GEZ TOZ YE İÇ MUTLU OL ile ilgili görsel sonucu

 John Lennon'un bir lafı var çok begendigim ;


Ben 5 yaşındayken, annem her zaman bana mutluluğun hayatın anahtarı olduğunu anlatırdı. Okula başladığım zaman sınavda bana büyüyünce ne olmak istediğimi sorduklarında "mutlu olmak istiyorum" yazdım. Onlar bana soruyu anlamadığımı söylediler, ben de onlara onların hayatı anlamadığını söyledim.    

Mutlu olmak için keşke bir formül bulunsa da her zaman mutlu olabilsek .İnsan varoluşu bakımından karmaşık bir varlıkken bir de toplumsal etkiler ya da hayat koşturmacası ile bu elbette çok mümkün görünmüyor.Fakat mutluluk katsayısını arttırmak için yapabileceğimiz çok şey var.Bunlardan biri de Seyahat etmek ...

Mutlu olup depresyondan çıkmak için özellikle biz kadınlar genelde alışverişe çıkarız .Satın almanın verdigi haz duygusu insanı mutlu edebilir lakin seyahat etmek ve yeni bir beceri edinmenin verdiği mutluluk daha uzun süreli olmaktadır.Seyahate çıkmak  bu dünyadaki en harika deneyimlerden biridir.

Farklı ülkeleri,şehirleri ziyaret edip değişik kültürleri tanıdığınızda tek bir doğrunun olmadığını görürsünüz. Oysa ki yetişme tarzımızda birçok fikir iyi ya da kötü olmak üzere bize ögretilmeye çalışılmıştır.Seyahat etmek bakış açımızı genişletir, farklılıklara tahammülümüzü artırır.Çeşitli kültür ve geleneklerde olan toplumları  tanıma imkanı bize sunar.Bu da bizim entellektüel gelişimimize katkıda bulunur.Farklılıkları görmek insanlara heyecan verir.Herhalde her şey ve herkes aynı olsa idi  dünya çok sıkıcı bir yer olurdu.

Çok gezen insanlar havaalanlarındaki aksiliklerden tutun da yurt dışında konaklama ,yemek yeme sorununa kadar çeşitli zorluklarla karşılaşıp bunlarla mücadele etmeyi öğrenirler. Böylece hayatta karşılarına çıkan sorunlarda da “Eyvah şimdi ne yapacağım?” diye paniklemezler.Bu özgüvendir. Özgüven de mesleki başarıdan insan ilişkilerine kadar pekçok şeyin  yolunda gitmesi demektir.Başarı için özgüven  gereklidir lakin özgüveni  kibirle karıştırmamak gerekir.Kibirli insan kadar bana itici gelen bir insan türü yoktur desem abartmış olmam sanırım .

özgüven nedir ile ilgili görsel sonucuözgüven nedir ile ilgili görsel sonucu

Seyahat etmek özgürlüktür.” lafı boşa denmemiştir.Yeni yerlere gitmek insan için kendini keşfetmenin yollarından biridir.İnsanlar tatil yaptıklarında günlük hayatın stresinden, beyinlerini kemiren düşüncelerden,hayatın getirdigi tüm sorumluluklardan  ve negatifliklerden  uzaklaştıkları için mutlu olurlar. 
Gezip dolaşmayı çok sevenler bilirler. Yabancı bir ülkeye varıp burayı keşfetmenin getirdiği mutluluk duygusu, alışveriş merkezlerinden veya başka bir şeyden alınan hiçbir duygu ile kıyaslanamaz . Hiçbir ev ya da araba, dilini bilmediğiniz bir yerde bulunmanın getirdiği heyecanı yaşatmaz.
GEZ  MUTLU OL ile ilgili görsel sonucuGEZ TOZ YE İÇ MUTLU OL ile ilgili görsel sonucu

Kötü seyahat deneyimleri bile sona erdiginde keyifle hatırlanır. Kimbilir kaç kişi kendini arkadaşlarına,kötü tatil hikâyelerini anlatıp eğlendirirken bulmuştur. Mesela Meksika’da yemekten zehirlendiğinizi ya da Hindistan’da soyulduğunuz anı anlatırken...Ve tüm bunları gülerek anlatırsınız ve kötü anlar dahi olsa dolaylı olarak orada yaşanmış anılarınızla övünürsünüz.

Gezilerde ister turistik bölgeleri çılgınca gezin , ister tüm gün boyunca bir kafede oturun. 
Sonuçta hepsi size güzel anılar olarak dönecektir. Bunun için yapmanız gereken tek şey, çok sevdiginiz evinizden ayrılmak,seyahata çıkmak, yemek , içmek, keşfetmek, koşmak,eglenmek,yeni kültürleri tanımak ...

Seyahat ve turizm;özellikle kadınlar ve gençler için  iş imkânları yaratır.İnsanlara daha iyi yaşamlar kurmaları için fırsatlar sunar, kültürel, çevresel koruma için kaynak sağlar, kırsal ve kentsel alanların hayata kazandırılmasına yardımcı olur, insanları birbirine yaklaştırır ve daha iyi insanlar olmamızı sağlar.Seyahat ederek sadece belirli bir yerin kültürel geçmişi hakkında bilgi edinmekle kalmayız. Aynı zamanda dış dünyadaki konular, sorunlar ve zorluklar hakkında da yeni bir düşünce ,hassasiyet ve bilgi sahibi oluruz. 

GEZ  MUTLU OL ile ilgili görsel sonucu

Gezilerde gittigimiz  ülkenin mutfağı da, o ülkenin kültürü hakkında bilgi sahibi olmamıza katkıda bulunur.Bu yüzden damak tadını çeşitlendirmek,dolayısı ile o ülkenin yemek kültürünü tanımak isteyen gurmelere özel yurtdışı veya yurtiçi tur seçenekleri bulunmaktadır. Yurtdışında, uzun bir süredir rağbet gören bu turlar, son yıllarda Türklerde de  alışveriş odaklı seyahat anlayışının yerini başka önceliklere bırakmasıyla ülkemizde de düzenlenmeye başlanmıştır.

gurme gezileri ile ilgili görsel sonucuyurtdışı gurme gezileri ile ilgili görsel sonucu

Dünyaca ünlü yazarların, sanatçıların, müzisyenlerin de  seyahat etmek üzerine söylenmiş sözleri vardır. Bunlardan örnekleme yaparsak eger ;

Öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin.” Mark Twain
“Hiçbir şey, zekayı seyahat etmek kadar geliştiremez.” Emile Zola"
Seyahat için yaptığın yatırım kendin için yaptığın en iyi yatırımdır." Matthew Karsten
 "Uzaklara gittikten sonra tamamen değişmiş biri olarak dönmek gerçek bir mucize." Kate Douglas Wiggin
"Gezgin bir yere varmak için değil, keşfetmek için seyahat eder." Goethe
"Hayat bir kitaptır ve gezip görmeyenler hep aynı sayfayı okur." St. Agustine
"Senede bir defa daha önce hiç görmediğin bir yere git." Dalai Lama
"Her şey kötüye gittiğinde kendine bir tatil ısmarla." Betty Williams
"Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir." Bosna Atasözü
"Para harcayarak sizi zengin yapacak tek şey seyahat etmektir." – Anonim
 "Ne kadar uzağa gidersem kendime o kadar çok yakınlaşıyorum." – Andrew McCarthy
seyahat ile ilgili söylenmiş sözlerSeyahat etmek ; yepyeni kültürler, lezzetler, inançlar, hobiler, bilgiler ve insanlar tanımanın yanı sıra sağlığımızı ve ruhumuzu iyileştirebilecek en eğlenceli yollardan biridir.Seyahat etmenin diger faydalarına bakarsak ;
“Biraz uzaklaşmak iyi gelecek!” cümlesinin doğruluğu yadsınamayacak bir gerçektir. Sevgilisinden ayrılan, en yakın arkadaşından darbe yiyen, hep aynı yerde yaşamaktan sıkılan birçok insanın ilk aklına gelen bulunduğu yerden uzaklaşmak ve farklı bir atmosfere girmek olur.Araştırmalara göre birkaç yılda bir seyahat eden insanlar, yılda birkaç kez seyahat eden kişilere oranla depresyon ve strese girmeye daha meyilli olmaktadırlar.
Seyahat etmenin yararı depresyona girmiş kişilerde dahi kısa sürede görülmektedir.Tatilin daha ilk günlerinde dahi stresin yüzde 90 oranında azaldığı analizlerle belirlenmiştir.
Çok seyahat edenler yolculuk esnasında ya da otelde herhangi sinir bozucu bir olay yaşadıklarında  pek çok insanın aksine duygularını kontrol edip sakin ve mantıklı hareket edebilirler. Bu aynı zamanda iş yerinde kriz ortamında da fayda sağlayacaktır.

Seyahat etmenin kazandırdıklarından biri de yeniliklere ve farklılıklara açık olmaktır.Gezi esnasında pek çok yeni insanla tanışıp, bambaşka dünyaların kapılarını aralarız. Pek çok kişiyle sohbet ederek değişik kültürlerden çevre ediniriz. Bu sayede hem empati yeteneğimiz gelişir hem de insanları yargılamak, kendimizden farklı görüneni dışlamak gibi olumsuz özelliklerden uzaklaşırız.
Kolayca arkadaş edinip, sosyal bir insan olmanın doğal bir sonucu olan empati yetenegini geliştirebilmek kişinin iş hayatını da olumlu yönde etkiler. Karşısındakiyle empati kurabilen bir müdür, hem onların güvenini kazanır hem de işlerini istediği gibi yönlendirmeyi başarabilir..
Seyahat dönüşü anlatacak pek çok hikayeniz olur! Yılbaşında Eyfel Kulesi’nin rengarenkgörüntüsü, Türkiye’ye gelmesi dört gözle beklenen Radiohead’in İngiltere’de izlediğiniz  konserini, Avustralya’da çektiğin eğlenceli kanguru videosunu ve buna benzer birçok hikaye.Seyahatler sayesinde hem bol bol hikaye dinleriz hem de anlatacak pek çok hikaye ediniriz. Gerçi günümüzde ‘’dinlenilmeme’’ sorunuyla sıkça karşılaşıyoruz.İnsanların nedense pek çoğu dinlemeyi degil de anlatmayı seviyorlar!.

Seyahat hayata pozitif bakıp, hep mutlu görünmemizi sağlar.Sık sık seyahat eden insanlar dikkat ederseniz hep daha fazla gülümserler.Olaylara hep olumlu yönlerinden yaklaşırlar. Mükemmel manzaralar görüp, harika lezzetler tadan, sürekli farklı insanlarla tanışan yani kısacası ânı yaşayan insanlar nasıl mutsuz olabilir ki?


 Gezmek, kişinin vizyonunu, hoşgörüsünü, üretkenliğini arttıran bir okul gibidir. Gezen kişi, kendisini, yaşamı, dünyayı, diğerlerinden çok daha doğru ve detaylı kavrar.
Bu sayede kendi yolunu çok daha belirgin ve tutarlı çizer. Yaşamın içine karışmış küçük detayları ve bu detaylarda saklanan mutluluğu yakalar. Bu da gezgini daha mutlu, çevresine karşı sevgi dolu, kendisiyle ve herkesle barışık, meraklı, coşkulu, kendine güvenli, daha başarılı ve üretken yapar.

Gezen kişi, yaşadığı ilginç ve sıradışı tecrübeler sayesinde, yaratılıştaki bütüncüllüğü kavrar ve önce kendi toplumuna sonra da bütün dünyaya karşı bir sorumluluk taşıdığını, taşıması gerektiğini hisseder. Bu duygu onu daha üretken ve çevresine daha faydalı bir birey yapar.

deniz havası almak ile ilgili görsel sonucu
Deniz ve otel tatili  yapmanın da insan vücuduna ruhen birçok faydası vardır. Yoğun bir iş temposunda çalışan ve dinlenmeye fırsatı olmayan birçok insan üzerinde stresi ve yorgunluğu atar. Çoğu kişinin stresli bir hayat sürmesi kendisine rahatsızlık verir. Yoğun bir çalışma sonrası yaz aylarında tatil ile vücuttan bu rahatsızlık atılır.Deniz,kum,güneş tatili yapmak insan vücudunda D vitamini salgılanmasına neden olur. Yazın denize girmenin vücuda oldukça faydası vardır. Yüzmek de rahatlama yöntemlerinden biridir.

İstediğiniz tatili gerçekleştirdiğinizde içinizde mutluluk hormonu belirir. Tatilin ilk kuralı iş hayatını tatile getirmemektir. Tatilin insan bedenine faydaları oldukça fazladır. Genellikle pek çok kişinin ruhsal durumunun mevsimlere bağlı olarak değiştiği bilinmektedir. Genellikle güneşli havalarda pek çok kişi mutluluk hormonu salgılar, deniz ve kum oldukça rahatlatıcı bir etki sağlar. Deniz suyunun pek çok farklı hastalık için de iyi olduğu bilinmektedir. Genellikle pek çok insanda iş temposu depresyona neden olabilir. Tatilin insan bedenine faydaları oldukça fazla olduğu için pek çok kişi yazın tatili ihmal etmemelidir.
Seyahat etmek, her şeydir. Keyiftir, korkudur, sevgidir, nefrettir, sürprizdir, karmaşadır. İnsanı daha akıllı, daha mutlu yapar.Bunlar dururken neden paranızı başka bir şeye harcayasınız ki?

Geriye dönüp baktığınızda yapamadıklarınız için pişmanlık duymamanız ve hayallerinize biraz bile olsa yaklaşamadığınızı fark edip üzülmemeniz için hemen çantanızı toplayıp yollara düşün! Seyahat etmenin yaşı yok ve hiçbir şey için geç değil!


Yorumlar