ZARİF BİR HANIMEFENDİ OLMANIN KURALLARI


                                         
Hanımefendilik ve zerafet konusunu işlemeye karar verdigimde ilk aklıma gelen kişi çocuklugumda hayran oldugum ve ölümünün ardından yıllar geçmiş olsa da  hayranlıgımın halen devam ettigi kişi Grace Kelly 'dir. Grace Kelly 'nin zarif duruşu,yürüyüşü ,yemek yiyişi ,hareketleri kısaca her şeyi ile benim örnek aldığım zerafet sembolümdür.

Hayatta kız çocukları olarak bizden hep narin, nazik, kibar ve özverili olmamız beklenir.  Kimilerine göre hanımefendi olunmaz, hanımefendi doğulur geleneği kabul edilse de ben hanımefendiliğin,sonradan da  kazanılabilen bir şey olduğunu düşünürüm.Yeter ki canı gönülden istensin .Bir kadın bu durumun getirilerinin farkına vardığı an tavrını değiştirebilir ve olağanüstü bir hanımefendiye dönüşebilir. Çoğumuza örnek olan kadınlar vardır, yürüyüşüyle, gülüşüyle tavrına hayran kaldığımız, her şeyi dozunda yapan ve prensip sahibi olan hanımefendi insan ve kişilikler .Gerçek bir hanımefendi olmak istiyorsanız  aşagıda maddeler halinde anlatacagım özelliklere uyum saglamanız gerekmektedir ;

1-Sigarasız ve sakızsız hayat ;

Gerçek bir hanımefendi asla toplum önünde elinde sigara ile dolaşmaz . Yolda sigara içererek yürümez.Üzerine sigara kokusunun sinmesine izin vermez .Açık havada ve toplumu rahatsız etmeyecek şekilde bu alışkanlıgını sürdürür .En iyisi de bırakabiliyorsanız ,iradenize hakim olun ve  bırakın .Hem hanımefendiligin ilk maddesini yerine getirmiş hem de saglıgınıza çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz .

-Sigara gibi  sakız çiğnemenin de görgü kuralları vardır ;gündelik hayatınızda sakızı ağzınız kapalı çiğnemeyi deneyin, baloncuk yapıp patlatmak ayıp olur. Karşınızdaki kişi ciddi biriyse veya ciddi bir konu konuşulacaksa ağızda sakız dahil herhangi bişey olması doğru olmaz. Bu sizin karşınızdaki kişiye verdiğiniz değeri simgeler.



     SAKIZ ÇİGNEME ile ilgili görsel sonucu


2-Sarhoş olmamak ;

Bir hanımefendi hiçbir zaman sarhoş olmaz.  İşte bu başınıza gelebilecek felaketlerin en büyüğüdür. Yıllarca peşinizi bırakmayacak kabusunuzdur, yer yarılsa da dibine girsem dediğiniz andır ve maalesef hep öyle hatırlanırsınız . “Aaa bu geçen yılki partide sarhoş olup kusan kız değil miydi?” diye kırmızı lekeyi üstünüzden bir türlü atamazsınız. 


3-Özensiz olmamak ;

Bir hanımefendi bakımını asla ihmal etmemelidir. Saçınızın dip boyası gelmişse bu bakımsız bir görüntü oluşturur. Saçlarınız sağlıklı ve güzelce şekillendirilmiş olmalıdır.

-Ağır makyajlardan kaçınmalısınız. Yaşınıza uygun olmayan sizi çok daha genç veya çok daha yaşlı gösteren makyaj uygulamalarından kaçının. Takma kirpikler çok abartılı olmadığı sürece iyidir çünkü bakışlarınıza makyaj olmadan da derinlik ve anlam kazandırır.
-Dişleriniz gülümsemenize engel olmamalı, temiz olmalıdır. Yılda bir kez diş beyazlatma yaptırabilirsiniz. Veya önemli anlarda nefesinizin kokmaması için yanınızda yedek diş macunu ve fırçası bulundurabilirsiniz. Dişlerde eğrilik varsa protez yapılmasını ya da yaşınız erken ise diş teli kullanımını öneririm.
-Özel bölge ve koltuk altı gibi yerlerimiz kışın dahi olsa epilasyon yapılmalı çünkü bu tüyler uzadıkça koku yapma ihtimali de artıyor. Kaş bıyık ve diğer bölgeler konusunda da özensiz olmayacağınızı umuyorum.
-Tırnaklar asla yenmiş veya pis bakımsız olamaz. Manikür (ve hatta pedikürünüzü) zamanında yapmalısınız. Çok uzun tırnaklardan kaçının, temiz olsa dahi karşı taraf için pis olduğu hissi uyandırabilir.
-Dışarıda sosyal bir ortamda biriyle tanışırken ilk önce elimizi uzattığımızı unutmamalıyız. Elleriniz biriyle tanışırken terli olmamalıdır buna da dikkat etmenizi, gerekirse elinizi kuru bir peçete ile silmenizi veya yıkamanızı öneririm.
-Nerede olursanız olun yanınızda mutlaka peçete(lütfen tuvaletten alıp katladığınız peçete olmasın) , bir miktar para, o gün kullandığınız rujunuz sizinle olsun. Bu üçünü acil yardım kiti gibi de düşünebilirsiniz.

asil kadın davranışları ile ilgili görsel sonucu             bakımlı kadın  ile ilgili görsel sonucu


4-Argo kelimeler kullanmayın ;

Bir hanımefendi olmanın koşullarından biri de ağzınızdan çıkan sözleri kulağınızın duymasıdır. Küfür, bir kadına asla yakışmayan yegane şeydir. Üstelik sadece küfretmeyi kast etmiyorum.
Kibar olmayan, kırıcı ve dedikodu da en az argo kadar tehlikelidir. Küçük yaşlarda alışkanlıklar çabuk edinilir, bu yüzden pozitif olmaya dikkat edin!

5-Özenli Kıyafetler ;

-Hanımefendi olmak için giyim detaylarından daha çok özgüvenli ve memnuniyet içinde hareket etmeniz önemlidir. Kişinin öncelikle kendini kabul etmesi gerekiyor. Kendi özgüveni olan insanı karşısında bulunan insanlar  zaten  kabul edeceklerdir.

-Giyiminizde her zaman onurlu ve şık giyinmeye özen göstermelisiniz. Bunu ancak kendinize yakışan ve kişiliğinizi ortaya koyan kıyafetler alarak yapabilirsiniz. Akıllı bir kadın alışverişten aldığı kıyafetlerin sayısına değil o kıyafetlerin kalitesine bakar. Bu da alacağınız kıyafetlerde polyester yerine ipek ve keteni tercih etmeniz gerektiği anlamına geliyor.
zarif olmanın püf noktaları ile ilgili görsel sonucu     Ã¶zenli kıyafetli  kadın ile ilgili görsel sonucu

-Ciddiye alınmak istiyorsanız fazla dekolteli ve kısa şeyler giymemeniz gerekir ancak bazen   iddialı olmak da size güçlü bir görünüm katar. Bu yüzden seçim size kalmış. Ancak giyim olarak şunlara dikkat edebilirsiniz:
-Yürümekte zorluk çekeceğiniz topuklu ayakkabılar kullanmayın, aşırı kısa etekler veya elbiseler sizi zor durumda bırakabilir ve ağırbaşlı görüntünüzü bozabilir .
-Ayakkabılar her daim temiz olmalıdır. Araba kullanıyorsanız pedallara basarken ayakkabının topuk kısmı her zaman için kirlenir bunu göz önünde tutup temizlemeli veya yedek ayakkabı giyerek aracı sürmelisiniz.
-Uzun, dar boru etek kullanıyorsanız bacak açma mesafeniz kısalacaktır bu da merdiven çıkmanızı zorlaştırır bunu aklınızda tutmanızda yarar vardır.
-Giysinizin yırtılma ihtimaline karşı önemli anlarda yanınızda iğne ve elbiseye uygun iplik bulundurmanızı öneririm.
-Çorap giyiyorsanız yırtık bir çorapla asla günü tamamlayamazsınız. En kısa sürede yenisi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Yanınızda veya aracınızda yedeğini bulundurabilirsiniz. 
-Giyimde sade ama şık şeyler tercih etmelisiniz. Bakıldığında giydikleriniz pahada ucuz şeyler olsa dahi üzerinizde adeta dünyanın en pahalı ve kaliteli giysisi gibi görünmelidir. Üzeri çok pullu ya da çiçekli desenli şeyleri daha farklı ortamlarda giyebilirsiniz.
-Takılar sizin tercihinize kalmış ancak gereğinden fazla takıp takıştırmamalısınız. Takım olan takılar sanki pahalıymış izlenimi yaratır, üstelik zevkli parçalar seçerseniz sizi daha da ağır gösteren bir görüntü elde edebilirsiniz.
                   zarif olmanın püf noktaları ile ilgili görsel sonucu                         grace kelly ile ilgili görsel sonucu

6-Nezaket ; sakin ve nazik olmak 
-Şımarık çocuksu bir yanınız varsa veya çok asık suratlı iseniz bunu evde bırakmanızı öneririm.
-Karşınızdaki insan üzerinde iyi izlenimler bırakabilmek için güler yüzlü olmayı deneyin, hafif bir gülümseme ve o ortamda olmaktan mutluluk duyduğunuzu belirten bir ifade takının.
-Ani hareketler değil de daha çok sakinlik içinde hareket etmelisiniz. Oturup kalkarken yavaş olmalısınız.
-Kambur durmak sizi ve hatta giysinizi hoş göstermez, dik bir duruş ise sizi daha zarif ve kendinden emin gösterir.
-Sesli gülmek uygun olmaz, gülüşleriniz daha usturuplu olmalıdır.
-Yemek masasında iseniz ağız şapırdatmak kesinlikle hoş olmaz, sulu yemekler veya içecekler ses çıkartılarak içilmez. Yemek yerken aynı anda konuşmak hoş değildir. Lokmayı yanağınızın kenarına itip konuşunca kibar olduğunuzu düşünmeyin.
-Yemekleri tek ve büyük lokmalar halinde yememelisiniz. Her bir lokmayı küçük parçalara bölerek yemelisiniz. Isırılan bir parçanın geri kalanının çatal üzerinde tabağa koyulması uygun olmaz. Yani bir ısırık aldım tabağa koyayım ağzımdaki bitsin yine yerim diyemezsiniz.
-Tabakta sona kalmış lokmaları çatala alabilmek için bıçak yardımı alın. Tabağı sıyırmak gibi hareketler hoş olmayacaktır.
-Çatalı sol elle bıçağı sağ elle kullanmaya alışmalısınız. Özel davetlerde çatal bıçak kullanım sırasını bilmelisiniz. 
-Peçete ile ağız silerken kibar olun böylece rujunuz da dağılmamış olur. Ağzınızı sildiğiniz peçeteyi kirli yüzü görünmeyecek şekilde kenara iliştirmelisiniz.
-İçki bardaklarının nasıl kullanıldığı hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Örneğin şarap bardağı ince kısmından tutulur, bunun sebebi de şarabın ısınmamasıdır. 

-İçkili bir ortamda iseniz bir bardak içmekle yetinin. Fazla içmek sizi etkilemeyebilir ancak işinizi garantiye almalısınız. Herşeyi dozunda yapmanız sizin için iyi olur.
-Pipetle bişey içiyorsanız dibine gelmeden içmekten vazgeçin ki hüpürdetme sesi duyulmasın.

-Bir hanımefendi hiçbir zaman cep telefonunu masanın üstüne koymaz.  Gözü sürekli telefonda olmaz veya sürekli mesajlaşmaz. Bu gerçekten karşısındaki insanlara çok büyük saygısızlıktır, hatta eğer bir yemek masasında oturuluyorsa çok çok önemli bir şey olmadıkça telefona cevap bile verilmez. Ne bileyim evinizde yangın çıkmadıkça veya doğuma gitmiyorsanız filan…

-Kadınların kendine has bir endamı vardır, olmalıdır. Yürüyüşü erkek gibi geniş ve sert adımlarla değil, süzülen küçük adımlarla olmalıdır. Kuğu gibi süzülmelidir . Hanımefendiliğin ilk adımı endamlı ve kibar bir yürüyüş olacaktır. Kırıtarak yürümek elbette gerçek bir hanımefendiye yakışmaz. Çünkü genelde toplumda kadınlıkla özdeşleştirilen bu özellik aslında hanımefendiliğe aykırıdır.:)
-Tane tane anlaşılır biçimde konuşun.Öksürürken esnerken ağzınızı elinizle değil, kolunuzun iç kısmıyla kapatın. Böylece dokunduğunuz yerden başkasına hastalığınız bulaşmaz.

- Çantanızı her zaman sol elinizde tutun. Oturunca sandalyeye asmayın veya koymayın. Her zaman yere, sağ tarafınıza koyun.

-Para konusunda asla konuşmayın.Hoşunuza gitmeyen bir konuda konuşmak istemiyorsanız ustalıkla karşınızdakinin dikkatini dağıtarak konuyu değiştirin. Mesela o konuda bir espiri yapın veya soruyu karşınızdakine yöneltin. Olmadı yere bir şey düşürün! 

-Kimse hakkında tanımadan yorum yapmayın. Ben çok zengin görünümlü fakir insan ve fakir görünümlü zengin insan gördüm. İnsanların maddi durumunu kıyafetleri göstermez.



-Her zaman karşınızdaki insanı kendinizden önce düşünün. Onun hisleri, duyguları ve düşünceleri hep önce gelsin. Sorular sorarak ilginizi gösterin. Göreceksiniz sosyal hayatta kısa zamanda daha çok sevilen ve sayılan bir insan olacaksınız.



-İnsanların sizin yanınızda kendilerini rahat hissetmesini sağlayın.Her zaman gülümseyin. Somurtkan insanlar görünce onları gülümsetene kadar bırakmayın. Hatta size bakınca onlarda gülümsemeye başlasın.



-Her konuşmanızda lütfen ve teşekkür ederim kelimeleri kullanın. Ne kadar nefret etsenizde kimsenin kalbini kırmayın.

-Toplum içinde yüksek sesle telefonda konuşmayın. Kimse sizi dinlemek zorunda değil.

-Bir yere girdiğinizde önce genel olarak herkese gülümseyerek selam verin. Ardından tek tek yanlarına gidip samimiyet derecenize göre ellerini sıkın/sarılıp öpün. 

-Yanınızda biri varsa telefonu elinizden bırakıp tüm dikkatinizi yanınızdakine verin.

-Konuşurken göz teması kurun.Karşınızdakine de konuşma hakkı tanıyın.

-Başkalarının hayatı hakkında kimseye yorum yapmayın. Olur da o kişinin kulağına giderse ne kadar mahcup olacağını düşünün. 

-Biriyle samimiyetiniz yoksa veya ilk kez konuşuyorsanız mutlaka siz diye hitap edin.

-Gelicem dediyseniz gidin. Son anda planda değişiklik olursa mesajla değil arayarak bildirin.

-Bir yere davet edildiyseniz eliniz boş gitmeyin. Ufak olsada birşeyler götürün.

-İnsanların kilosu hakkında asla iyi veya kötü yorum yapmayın. Zayıflık herkes için övünülecek birşey değil. Kimi insan bundan alınabilir.

-İnsanların size karşı tavrına bakın. Kimi insan samimiyetten hoşlanır, kimi insan mesafeli olmayı sever. Önce karşınızdakini iyice gözlemleyin.

-Kavgacı olmayın. Hem erkekler hem bayanlar için; Olay yerinden uzaklaşmayı tercih edin muhattap olmayın. En guzel cevap susmaktır. Insan yerine koymadığınızı gösterir kavgadan daha etkilidir. Sakin kalmayı hayatınızın bir köşesinde yer edindirin. 















  •  -İşaret paramagınız ile birine birşey asla göstermeyin insanlarin tepkileri ile karşılasabilirsiniz.Kibar olun, mutevazi olun , doğal davranın.


  • -Hanımefendi olmak aynı zamanda kültürlü bir kişi olmayı gerektirir. Bunun için egitim ,ögreniminizi had safhada tutun ve hiçbir zaman okumaktan ,ögrenmekten yılmayın.

    -Arkadaşlarınız ile buluşarak seviyesi yüksek tartışmalar yapmanızda da fayda var. Bu tartışmalar sizin ufkunuzu genişletir. Aynı zamanda konuşma konusunda kendinizi geliştirir ve daha iyi bir konuşma yeteneğine sahip olursunuz.
    -Toplum içerisinde dinlenmek istiyorsanız konuşmanızda tonlama yapmaya özen göstermelisiniz. Bunun yanında dikkat çekmek amacıyla yapılan yüksek sesle konuşmak ya da sesli kahkahalar atmak çirkin bir davranış olacaktır.
                    nazik bayan ile ilgili görsel sonucu                       bakımlı kadın  ile ilgili görsel sonucu

    7-Bakımlı olmak ;

    -Hanımefendiler kendilerini iyi hissetmek ve güzel görünmek için kendilerine çok fazla bakarlar. Bu sayede hem etrafındaki insanların beğenisini kazanırlar hem de kendi öz güvenlerinin yüksek olmasını sağlarlar. Amaçları gerçekleştirmek için birçok konuda dikkatli bir şekilde düzenlemeler yaparlar.








  • -Şık bir hanım efendi olmak sadece bakımlı olarak tanımlanmamalıdır. Özgüveni yüksek, şükran ve memnuniyet çerçevesinde hareket etmelisiniz. Kendinizi her şeyinizle kabul etmelisiniz.
  • -Giyim tarzınızda şıklığın yanı sıra onurlu bir şekilde giyinmeyi tercih etmelisiniz. Amacınız kendinize yakışan kıyafetleri tercih etmeniz olacaktır. Akıllı kadınlar sayıya göre değil, anlamına göre alışverişlerini tamamlarlar.

  • -Ufkunuzu genişletin. Şık bir hanım efendi olmak aynı zamanda içinde kültürlü olmayı da barındıracaktır. Okuyun, çünkü çok okuyan insanlar ortalamanın üzerinde bir konuşma yeteneğine sahip olmaktadır. Kendinizi daha iyi bir şekilde ifade etmek için bu gereklidir.

  • -Konuşmanızda tonlamalara çok dikkat etmelisiniz. Tonlama dikkatleri konuşmanızda dikkatin sizde toplanmasına yardımcı olur. Toplum içerisin de yüksek sesle gülmek, bağırmak ve çığlık atmak çirkin olarak kabul edilmektedir. Bu davranışları yapmaktan özenle kaçınmalısınız.

  • -Günün her anında etrafınız da kimse olmasa da terbiyenizi bırakmadan hareket etmeye çalışın. Terbiyenizi ne olursa olsun bırakmamalısınız. Günlük hayatınız içerisinde size en ufak yardımı dokunmayacak insanlara dahi nazik davranmaya çalışmalısınız. Bunu bir davranış şekli olarak benimsemelisiniz.

  • -İnsan kendi gibi olan insanların yanında daha doğal davranabilecektir. Bu nedenle etrafınızı kendiniz gibi zarif ve şık insanlarla doldurmaya çalışmalısınız. Bu şekilde olmayan kişilerle mecbur kalmadığınız sürece iletişime girmemeye çalışın.

  • -Duruşunuzu aynanın karşısında ayarlayın. Omzunuz düşük duruyorsa, omzunuzu kaldırarak yürümeye kendinizi alıştırın. Arastırmalara göre günde 2 dakika duruş pozisyonunda durursanız, yavas yavas o duruşu benimsemeye başlarsınız. Omuzlar düşük baş önde yürümeyin dik durun.

    -Tırnaklarınız her zaman temiz ve bakımlı olsun. Hem erkekler hemde bayanlar için önemli bir altın kural bu.

    -Arabaya binerken, önce oturup sonra bacaklarınızı içeri alın. Bacağınızı önce uzatmayın.

     -Agız temizliğıne önem verin yanınızda naneli şeker veya sakız bulundurun. Dislerinizi gün içinde fırçalamayı ihmâl etmeyin.


  • -Kıyafetiniz kendini çok göstermemelidir. Renk tonları sade ve düz tonda olmalı. Fiyonklu, kurdeleli, veya pembe tonlar yalnızca gereksiz abartıdan ibaret. Ayakkabınız her zaman rahat olmalı. Gerekirse pahalı olanını alın ama rahatını alın. Bazen 5 dakikalık mesafeye gidiyorum dersiniz ama uzun uzun yürümeniz gerekebilir.

  • -Yoğun parfüm-esans kullanarak etrafınızdaki insanları rahatsız etmeyin. Parfümü bir kez boynunuza sıkmak yeterli olur. Esansı bileklerinize sürebilirsiniz. Koku giderici deodorantlar bile tek başına yeterli olabilir.Mutlaka teninize uygun bir parfüm kullanmalısınız. Kokunuz imzanızdır , unutmayın.
  • bakımlı kadın ile ilgili görsel sonucu       kadın  parfüm kullanma ile ilgili görsel sonucu


    Sonuç olarak kadın  kırılganlığıyla herkesin içini yumuşatmayı bilirken, konu dik durmak olunca herkesi kendisine hayran bırakacak bir irade gücü ile güçlüklerle  savaşabilir . Gerçek bir hanımefendi, asla boyun eğmez, ezik durmaz ve haklı olduğu durumlarda kimseye kendini ezdirmez .Bu en önemli kriterlerden biridir. Elbette hanımefendi olmak, ana kuzusu çıt kırıldım bir şey olmak değildir . Tam anlamıyla özgüvene sahip ,etik kimliğinin farkında olan bir kadın olmaktır. 

    Toplum içinde kendini nerede, nasıl ve ne şekilde ifade edeceğini çok iyi bilmektir. Bu nedenle, siz siz olun hanımefendiliği hiç elden bırakmayın ve giderek yobazlaşan  insanoğluna  hanımefendiliginiz ile ışık tutarak örnek olun . Hanımefendiler arttıkça beyendiler de artacaktır .Bu sayı günden güne çoğalacak ve dünyamız yeniden birbirine saygılı ,sevgili hanımefendiler ve beyefendiler ile dolup taşacaktır.Yaşanası bir dünya için sevgiyle ve ışıkla ...

    zarif olmanın püf noktaları ile ilgili görsel sonucuasil kadın davranışları ile ilgili görsel sonucu

    <script data-ad-client="ca-pub-2044130004774486" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>



    Yorumlar