Gittim,gezdim,yedim,içtim derken gezdigim yerlerden en çok aklımda kalan,begenerek yedigim yemekleri sizilerle paylaşmak istiyorum .Genelde insanın aklında bir yerin veya bir kişinin kalıcı olması ,önce kişinin midesine ne kadar çok hitap ettigi oluyor .Mesela rahmetli anneannemi hatırlarken her zaman ilk benim aklıma güzelim su böregi ve harikulade tadı olan el yapımı baklavası gelir.Her yerde ve gezdigim şehirlerde ev baklavası tatsam da anneannemin o baklavasının tadına ulaşabilmiş bir yer ,bir işletmeye daha rastlamış degilim .
Kişisel zevkler ve damak tadı her kişi için farklılıklar gösterse de şu ana kadar gezdigim ülkelerde en çok damak tadıma hitap eden yemekleri sizlerle paylaşmak istiyorum;
İTALYA yenilecek yemekler ;
1-Pizza
2-Caponata
Bizim şakşukaya benzeyen genellikle kızartılmış ekmekle yenilen fırında pişirilmiş zeytinyağlı bir sebze yemeğidir. En önemli özelliği patlıcanın tuzlandıktan sonra acı suyunu bırakana kadar güneşte bekletilmesi ve sonra fırınlanmasıdır.
3-Fettuccine
Genellikle krema ve mantarla yapılan enli bir makarna çeşididir.
4-Ravioli
Bizim mantımıza benzeyen ve daha büyük olup dikdörtgen kenarları tırtıklıdır.
5-Risotto
Pirincin nişastasını yayarak krema halinde kalmasına izin verilerek lapa kıvamı sağlanarak hazırlanan bir pilav türüdür.Benim İtalya da iken en çok yedigim ,sevdigim ve Türkiye dönüşünde de hala severek yaptıgım bir yemektir.
6-Tortellini
Yine bizim mantımızı andıran bir makarna çeşidi olup,genellikle içinde ıspanak, peynir veya mantar vardır.
7-Lazanya
Hamur katları arasına kıyma ve peynir konularak yapılan bir yemektir.
8-Tiramusu
Severek yaptıgım italyan tatlısı olan tiramusu -Kahve,lable peyniri gibi malzemelerle yapılan nefis bir tatlı...
Fransa yenilecek yemekler ;
Fransız mutfağı; ince nüanslara, zengin tatlara ve uzun bir tarihi geçmişe sahiptir. O kadar gelişkin bir mutfaktır ki, “Somut Olmayan Kültürel Miras” başlığı altında, UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne eklenmiştir.Fransız mutfağının yemekleri; yaratıcı, sağlıklı ve rafine yemeklerdir.Şarap ve peynir Fransız mutfağının en önemli unsurlarıdır.
Fransızlar güne kahve veya sıcak kakaonun yanında kruvasan, baget ve tost içeren bir kahvaltıyla başlar.
Almanya yenilecek yemekler;
Almanya deyince ilk akla gelen unlu mamullerdir. Ve her çeşit damak tadına özgü kekler bulabilirsiniz. Et ve et yemekleri de meşhurdur, özellikle Berlin’de. Belki orada Türkler daha yoğun bulunmaktadır, kim bilir. Alman halkı normal kiloların üstünde olsa da sebze ve özellikle meyve tüketimine oldukça önem verilmektedir. Pek çok çeşit meyve de mevcut karasal ikliminden ötürü rahatça bulunmaktadır. İthalat ve ihracat yönünden de aktif oldukları için pek çok gıda ürünü ülkeye girmektedir. Rote Grützeyi kompostosunu ve Schwarzwalder Kirschtorteden pastasını da muhakkak Berlin’de denemenizi öneririz. Ve elbette ki Almanya’da boyuna fıçısına sürekli bira tüketilmektedir.
Günümüzde Almanlar, yöresel mutfaklarını üç grupta toplamıştır : Thüringia, Saksonya ve Saksonya-Anhalt. Thüringia, Orta Almanya’da yer alan bir eyalettir. Başkenti Erfurt’ tur. Ormanların bol olduğu bu eyalet aynı zamanda Almanya’ nın en iyi avcılık alanlarından biridir. Bu bölge çeşitli et yemekleri ve farklı şekillerde hazırlanan sosis (wurst) çeşitleriyle de bilinmektedir.
Tabanı için gereken malzemeler:
175 gr. un
o
Tayland yenilecek yemekler;
Görünüşleri bizim için ne kadar birbirine benzerse, mutfakları da bir o kadar çeşitli.Acı,fazlası ile acı,ekşi fazlası ile ekşi .Baharattan oldukça zengin yemekleri bulunmakta tai mutfagı
Kişisel zevkler ve damak tadı her kişi için farklılıklar gösterse de şu ana kadar gezdigim ülkelerde en çok damak tadıma hitap eden yemekleri sizlerle paylaşmak istiyorum;
İTALYA yenilecek yemekler ;
1-Pizza
2-Caponata
Bizim şakşukaya benzeyen genellikle kızartılmış ekmekle yenilen fırında pişirilmiş zeytinyağlı bir sebze yemeğidir. En önemli özelliği patlıcanın tuzlandıktan sonra acı suyunu bırakana kadar güneşte bekletilmesi ve sonra fırınlanmasıdır.
3-Fettuccine
Genellikle krema ve mantarla yapılan enli bir makarna çeşididir.
4-Ravioli
Bizim mantımıza benzeyen ve daha büyük olup dikdörtgen kenarları tırtıklıdır.
5-Risotto
Pirincin nişastasını yayarak krema halinde kalmasına izin verilerek lapa kıvamı sağlanarak hazırlanan bir pilav türüdür.Benim İtalya da iken en çok yedigim ,sevdigim ve Türkiye dönüşünde de hala severek yaptıgım bir yemektir.
6-Tortellini
Yine bizim mantımızı andıran bir makarna çeşidi olup,genellikle içinde ıspanak, peynir veya mantar vardır.
7-Lazanya
Hamur katları arasına kıyma ve peynir konularak yapılan bir yemektir.
8-Tiramusu
Severek yaptıgım italyan tatlısı olan tiramusu -Kahve,lable peyniri gibi malzemelerle yapılan nefis bir tatlı...
Fransa yenilecek yemekler ;
Fransız mutfağı; ince nüanslara, zengin tatlara ve uzun bir tarihi geçmişe sahiptir. O kadar gelişkin bir mutfaktır ki, “Somut Olmayan Kültürel Miras” başlığı altında, UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne eklenmiştir.Fransız mutfağının yemekleri; yaratıcı, sağlıklı ve rafine yemeklerdir.Şarap ve peynir Fransız mutfağının en önemli unsurlarıdır.
Fransızlar güne kahve veya sıcak kakaonun yanında kruvasan, baget ve tost içeren bir kahvaltıyla başlar.
Fransızlar için çeşitli salatalar; domates ve salatalık, havuç, haşlanmış taze fasulye gibi sebzelerin, tek olarak, sirke, sıvı yağ ve taze otlarla hazırlanan soslar eşliğinde yendiği giriş yiyecekleridir. Mayonezle birlikte tüketilen yumurta da sıkça tüketilen bir giriş yiyeceğidir. Ayrıca kavun, soğuk etler ve özellikle de glase edilmiş av etleri sevilen ve çok özel giriş yemekleri arasındadır.
Fransa’da özellikle akşam yemekleri çok önemlidir. Başlangıç olarak alkollü bir içki alınır. Arkasından çorba veya küçük bir salata ile devam edilir. Ana yemek olarak özel soslarla hazırlanmış et veya balık yanında sebze ile servis edilir. Tatlılar son derece lezzetli ve hoş görünüşlüdür.
Yemek sonrası alınan güçlü fakat miktarı az bir içkinin sindirime yardımcı olduğu düşünülür. Yemek yanında daima ekmek, soda ve şarap vardır. Şarap, Fransız sofralarının vazgeçilmez bir unsurudur.
Soupe à l'oignon
Soğan ve et suyundan yapılan, genellikle üzerinde peynir ile servis edilen geleneksel bir Fransız çorbasıdır. Orijinali Roma dönemine dayandığı tahmin edilen bu geleneksel çorbanın güncel halini alması ise 18. yüzyıl’ı bulmuştur. Çorbanın asıl sırrı ise soğanların hazırlanışında gizli.
Boeuf bourguignon
Geleneksel bir Fransız et yemeğidir. Kırmızı şarap ve et suyu ile kısık ateşte pişirilen et sarımsak, soğan, taze bitkiler ve mantarlar ile lezzetlendirilir.
Flamiche
Flamanca dilinde kek anlamına gelen Flamiche Kuzey Fransa’ya özgü bir tatlı çeşididir. Peynir ve sebzelerle bir araya gelen tart hamuru Fransa’nın ünlü lezzetlerinden biri. Üstelik Flamiche tatlısının malzemeleri tart hamuru olmadan nefis bir pizzanın yapılışında da kullanılıyor.
Confit de canard
Kendi yağında pişirilen, ördek bacağından yapılan bir et yemeğidir. Bu yemeğin hazırlanma süresi 36 saate kadar çıkabilir. Tuz, sarımsak, kekik ile hazırlanan aromanın kıvamını alması için bir günden fazla bekletilir. Genellikle kızartılmış ya da ızgara olarak tercih edilen bu leziz yemek, kızarmış patates ve sarımsak ile servis edilir.
Salade nicoise
Marul, taze domates, haşlanmış yumurta, konserve ton balığı, Nicoise Cailletier yağları ve ançüezden yapılan Fransızların karakteristik salatasıdır. Öğle yemeğine başlamak için muhteşem bir başlangıç seçeneğidir.
Ratatouille
Bir tabak yemeğin, etin yanında aperatif olarak servis edilebilir ya da omlet, krep gibi yiyecekler ile birlikte sunulabilir. Genellikle düz bir tavanın içinde, az bir miktar yağla yüksek ateşte pişirilir. İçinde domates, sarımsak, soğan, kabak, patlıcan, havuç, kırmızıbiber, fesleğen, kekik otu, kekik ve diğer yeşil otlar yer alır.
Tarte tatin
Fransızlar bu elmalı tartın 1898’de Stephanie Tatin’in yaptığı bir hata sonucu ortaya çıktığını söylüyorlar. Stephanie geleneksel bir tart yapmak için uğraşırken birden elmaları şeker ve yağın içine düşürüyor. Acele ile tatlıyı kurtarmaya çalışırken yanan meyvelerin üst kısmına hamur koyuyor. Ve sonra onları tencereye yerleştiriyor. Böylelikle tart tamamlanmış ve Fransızların ünlü elmalı tartı ortaya çıkmış oluyor. Peki, tadı nasıl mı? Deneyin, pişman olmayacaksınız.
Almanya deyince ilk akla gelen unlu mamullerdir. Ve her çeşit damak tadına özgü kekler bulabilirsiniz. Et ve et yemekleri de meşhurdur, özellikle Berlin’de. Belki orada Türkler daha yoğun bulunmaktadır, kim bilir. Alman halkı normal kiloların üstünde olsa da sebze ve özellikle meyve tüketimine oldukça önem verilmektedir. Pek çok çeşit meyve de mevcut karasal ikliminden ötürü rahatça bulunmaktadır. İthalat ve ihracat yönünden de aktif oldukları için pek çok gıda ürünü ülkeye girmektedir. Rote Grützeyi kompostosunu ve Schwarzwalder Kirschtorteden pastasını da muhakkak Berlin’de denemenizi öneririz. Ve elbette ki Almanya’da boyuna fıçısına sürekli bira tüketilmektedir.
Günümüzde Almanlar, yöresel mutfaklarını üç grupta toplamıştır : Thüringia, Saksonya ve Saksonya-Anhalt. Thüringia, Orta Almanya’da yer alan bir eyalettir. Başkenti Erfurt’ tur. Ormanların bol olduğu bu eyalet aynı zamanda Almanya’ nın en iyi avcılık alanlarından biridir. Bu bölge çeşitli et yemekleri ve farklı şekillerde hazırlanan sosis (wurst) çeşitleriyle de bilinmektedir.
Saksonya, Almanya’ nın doğusunda yer alır. Eyaletin Başkenti Dresden’ dir. Çek Cumhuriyeti sınırına yakındır. Kuzeyde Brandenburg ve Berlin, güneyde Bavyera ile komşudur. Eyalette sebze yetiştiriciliği, üretimin büyük bir kısmını kaplar. Ayrıca burada kahve de oldukça popülerdir.
Saksonya-Anhalt olarak adlandırılan Eyaletin Başkenti Magdeburg ‘tur. Doğusunda Brandenburg, güneyinde Türingiya ve Saksonya eyaletleriyle komşudur. Bölgede Hububat yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar en fazla yetiştirilen ürünlerdir. Balıkçılık ve peynir üretimi de oldukça yaygındır.
Alman mutfağı içerisinde tüketilen temel gıdaların başında et gelir. Başta domuz eti olmak üzere biftek ve kümes hayvanlarını oldukça fazla kullanmaktadırlar. Kümes hayvanları içerisinde en yaygın tüketileni ise tavuktur. Etler genellikle rosto, Schnitsel veya yahni şeklinde yenilir. Macarların etkisiyle Alman mutfağına geçen et yahnileri (Gulasch) denenmesi gereken tatlar arasındadır. Av etlerinden domuz,tavşan ve geyik yıl boyunca bulunabilen et türlerindendir. Alman mutfağının vazgeçilmezleri arasında sosis bulunmaktadır.
Kohl und Pinkel” (Lahana ve tütsülenmiş sosis)
Lahana turşusu (Sauerkraut) denince akla hemen Almanlar gelir. Fakat Almanya'nın kuzeyinde çok sevilen başka bir lahana türü söz konusu: yeşil lahana. Yeşil lahana hasadı, kış aylarında bu çalımsı bitki üzerinde ilk kırağının oluşmasıyla başlar. Bremen, Hannover ve Oldenburg çevresinde, yeşil lahana tatlarının denendiği geleneksel geziler düzenlenmektedir. Yeşil lahanayla yapılan en klasik yemek ise, lahananın tütsülenmiş bir çeşit sosisle birlikte sunulduğu “Grünkohl mit Pinkel” yemeğidir. Bu klasik tat için yeşil lahana, yulaf lapası, domuz yağı, soğan ve sosislerle 90 dakikaya kadar pişirilir. Bu sunum, Almanya'nın diğer bölgelerinde bile egzotik kabul edilmektedir. Ama yeşil lahana müthiş bir vitamin kaynağı olduğundan, lahananın daha tutumlu bir şekilde kullanıldığı yemek tarifleri de uzun zamandır mevcut.
İçyağıyla yapılmış bakla”(Dicke Bohnen und Speck)
Almanya'nın batısında da aynı şekilde son derece besleyici, sağlıklı sebze ve kalori yüklü et mamüllerinden oluşan çeşitli kombinasyonlar mevcut. Örneğin bu yöreye özel bir klasik olan “içyağlı bakla”. Sadece taze yenildiğinde lezzetli olan baklanın sezonu Haziran - Ağustos arasındadır. Geleneksel hazırlanış şekline göre, baklalar haşlanır ve domuz içyağıyla (Speck) birlikte sunulur. Öte yandan uzun zamandır bu lezzetin daha az kalorili, içyağsız sunulduğu versiyonları da mevcut, hatta artık vegan bakla ezmesi bile bulunabiliyor.
Leipzig türlüsü” (Leipziger Allerlei)
Almanya'nın doğusunun en sevilen yemeklerinden biri de “Leipzig türlüsü”dür. Yazılı literatürde bu yemeğe ilk defa Susanna Eger'in 1745 yılında basılan “Leipzig Yemekleri” kitabında rastlanmıştır. Saksonya bölgesinden gelen aşçı, kitabında bu yemeği, tarladan, sudan ve ormandan gelenin en güzel birleşimi olarak tanımlamaktadır. Bu yemek, taze bezelye, havuç, kuşkonmaz ve kuzu mantarıyla hazırlanmaktadır. Tercih edilirse taze fasulye, karnabahar ya da alabaş da katılabilir. Klasik “Leipzig türlüsü” tarifine tatlı su ıstakozu, istakoz kabuğu karışımlı tereyağı (Krebsbutter) ve ekmek köftesi de eklenebilir. Market raflarındaki aynı isimli sebze karışımı konservesiyle bu Saksonya klasiği arasında hiçbir ortaklık olmadığını belirtmemiz gerekir.
Alman usulü mantı”(Maultaschen)
Makarna hamurundan yapılan ve içine sosis için kullanılan iç, ıspanak, soğan ve ıslatılmış ekmek parçalarından oluşan bir karışımın konulduğu bu küçük keselerin memleketi, Almanya'nın güneyi. Her ne kadar Şuabyalılar, “Maultaschen”ın asıl doğduğu yer olarak Şuabya'yı gösterseler de, bu bölgeye sınırı olan Baden ve BAVYERA bölgelerinde de bu yemek geleneksel tatlardan biri olarak kabul edilmektedir. “Schwäbische Maultaschen” ibaresi, 2009'dan itibaren AB'de koruma altına alınmış bir menşe işaretidir. Mantı türü yemekler, çeşitli kültürlerin mutfaklarında da mevcut: örneğin İtalyanların raviolisi, Lehlerin Pirogge'si ya da Çinlilerin Wan Tan'ı.
Alman mutfagında en sevdigim tatlılarından birinin tarifini vermeden geçmek istemiyorum.
Käsekuchen
Almanların bilinen en güzel tatlılarından biridir, tadılası, yenilesidir!
Käsekuchen
Almanların bilinen en güzel tatlılarından biridir, tadılası, yenilesidir!
Almanların tatlılarından tartışmasız damak tadımıza en yakın lezzette olanı Käsekuchen’ dır. Amerikalılar’ ın “Cheesecake” inden farklı olarak krem peynir yerine Quark (kvark) denilen bir çeşit yağlı çok yoğun kıvamlı bir peynir kullanılır. Quark peyniri krema kıvamında bir peynir türüdür. Krem peynir ve süzme yoğurt karışımına benzer. Almanya’ da her yerde bulunabilen Quark, maalesef Türkiye ’de hazır olarak satılmamaktadır. Käsekuchen’ ın ana malzemesi Quark Türkiye’ de yok diye elbette ki bu leziz tatlıdan mahrum kalacak değiliz. Benzer bir lezzet oluşturabilmek için süzme yoğurt kullanabilirsiniz.
Käsekuchen Tarifi
Tabanı için gereken malzemeler:
175 gr. un
1 çay kaşığı kabartma tozu
100 gr. şeker
125 gr. tereyağı ( oda ısısında)
1 yumurta
Dolgu için gereken malzemeler:
1 kg. süzme yoğurt
1 kg. süzme yoğurt
5 adet yumurta
1 paket vanilyalı puding (toz halinde)
150 gr. şeker
100 ml. sıvıyağ
Öncelikle fırınınızı 170°C’de ısıtın. Ardından 26 cm. kelepçeli kek kalıbınızın tabanına yağlı kağıt yerleştirin. Tabanı için gereken malzemelerden elde ettiğiniz hamurun üçte ikisini merdaneyle açıp tabana yerleştirin. Kalan hamuru kalıbın yanlarına hafifçe bastırarak yerleştirin. Tabana yerleştirdiğiniz hamurun üzerine çatalla delikler açıp buzdolabında bir süre dinlendirin. Taban hamurunuz buzdolabında beklerken dolgu malzemesini hazırlayabilirsiniz. Bunun için yumurtaları bir kabın içerisine kırın. Üzerine şeker ve sıvıyağı ekleyip iyice çırpın. Bu karışıma toz halindeki vanilyalı puding ile süzme yoğurdu karıştırın. Homojen bir kıvama gelince buzdolabından çıkardığınız tabanın üzerine dolgu malzemesini döküp önceden ısıtılmış fırında 1 saat süre ile pişirin. 1 saatin sonunda fırının kapağını hiç açmadan 10 dakika kadar fırının içerisinde dinlendirin. 10 dakikanın sonunda oda ısısına gelen Käsekuchen ‘ı en az iki saat buzdolabında bekletin. Bir fincan kahve eşliğinde servis edin. Afiyet olsun .
Tayland yenilecek yemekler;
Görünüşleri bizim için ne kadar birbirine benzerse, mutfakları da bir o kadar çeşitli.Acı,fazlası ile acı,ekşi fazlası ile ekşi .Baharattan oldukça zengin yemekleri bulunmakta tai mutfagı
Khao phat kung
Tüm Uzak Doğu ülkelerinde olduğu gibi Tayland’da da pirinç, mutfağın temelini oluşturuyor. Pirinç o kadar bol ki, “Bir de bunu kızartalım bakalım nasıl oluyor?” demişler ve enfes olmuş. Kızarmış pirinç (khao phat), günün her saati yenilen bir yemek. Khao phat kung ise kızarmış pirincin karideslisi.
Kaeng khiao wan kai
Tayland’ın hem kültüründe hem de mutfağında Hindistan’ın etkisi büyük. Hindistan’ın yoğun kıvamındaki körileri, Tayland’da Hindistan cevizi sütü ile hazırlanıyor ve daha çok çorba kıvamında yapılıyor. Tavuklu yeşil köri ise en çok sevilen köri çeşitlerinden biri.
Phad Thai
Tay usulü kızarmış uzun erişte olan bu yemek, Tayland’ın milli yemeği. Birçok farklı malzeme ile yapılıyor ama en meşhuru karidesli olanı. Acı biberle birlikte yendiğinde ateşler sarıyor her yanınızı.
Yam nua
Öyle salata denildiğinde yeşillikleri doğrayıp bırakmakla yetinmiyor Taylandlılar. Dana eti biftekle hazırladıkları bu acı salata, başlı başına bir öğün.
Phanaeng
Hindistan cevizi kremalı et yemeği, et severlerin bayılacağı bir lezzet. Daha çok tavuk eti kullanılıyor. Suyuna ekmek banmak isteyeceksiniz.
Khao Yam
Güney Tayland’a özgü bir pirinç salatası olan Khao Yam, daha çok balık sosu ve çiğ sebzelerle hazırlanıyor. Bizde salata dendiğinde ana malzemeler sebze iken, Tayland’da elbette pirinç. Sebzeler ince ince kıyılarak pirinçlere eşlik ediyor.
Kaeng Som
Genellikle pirinçle yenen tatlı-ekşi köri çorbasının içindeki malzemeler değişiyor ama burada her şey değişik zaten.
Khanom chan
Gördüğünüzde kokulu banyo sabunu olduklarından şüpheleneceğiz bu şeker şeyler, hindistan cevizi sütü ve pandan aromasıyla yapılan yapışkan pirinç unu tatlıları.
Tako
Üsü ağacı yapraklarında servis edilen bir çeşit puding. Sunumun orijinalliğine hayran kalacaksınız.
Sarim
Hindistan cevizi sütü içinde tatlandırılmış buz kalıpları ile servis edilen, mung fasulyesi eriştesi tatlısı. “Bana oradan pembe tatlı bir şeyler verin.” deseniz yadırgamaz, verirler yani.
İspanya yenilecek yemekler ;
Real Madrid derler, Barcelona derler; Picasso sever, Joan Miro överler; Javier Bardem’i beğenip boğa güreşini yererler (bu kısmına katılmadan edemiyorum-boga güreşlerine bir hayvansever olarak kesinlikle karşıyım), ama nedense büyük bir çoğunluk İspanyol mutfağından bahsetmeye bile gerek duymaz.Oysa İspanyollar da tıpkı bizim gibi ritüel halinde, bıkmadan ,yılmadan yemek yemeye, restoranları doldurup kahkahalar eşliğinde saatlerce sofra başında oturmaya bayılıyorlar. O zaman sorun nedir? Evet, mutfağı ile ön plana çıkan bir ülke olmayabilir,bir İtalya da değil tabi ama İspanya’nın da kendine özgü, hatta zaman zaman özlenebilecek bir takım tatları da var .
Endülüs dönemi çorbası: Gazpacho
Filmlerden duya duya kulağımızın alıştığı, soğuk olarak servis edilen, İspanya ile özdeşleşmiş bir çorba çeşidi Gazpacho. Aslında kökeni oldukça eskilere, Endülüs dönemine kadar dayanıyor. Dolayısıyla İspanya’nın özellikle Cordoba ve Sevilla bölgelerinde en iyisini içebileceğiniz söyleniyor.
Gazpacho’nun içine zeytinyağı, sirke, biber gibi çeşitli malzemeler eklense de, olmazsa olmaz malzemesi domates. Bir nevi “soğuk domates çorbası” olarak da düşünülebilir.
Doğruyu söylemek gerekirse, ilk içtiğimizde bize içindeki sirkenin de etkisi ile "tabağın dibinde kalmış salata suyu" tadını verse de, sıcak yaz günlerinde aslında o kadar da kötü bir fikir olmadığını kanısına vardık.
Gazpacho, İspanya’daki restoranlarda tabakta ya da bardakta olmak üzere iki şekilde servis ediliyor. Tercihinizi belirtmeyi unutmayın.
Bizim mezelerle kapışır: Tapas
Son dönemlerde Türkiye’de de ilgi görmeye ve çeşitli restoranlar tarafından servis edilmeye başlaması ile aslında Tapas’a pek de yabancı sayılmayız. Bizim mutfağımızda meze olarak tabir ettiğimiz yemeklerin İspanyol versiyonu kabul edilebilecek bu atıştırmalıklar, İspanyol mutfağının en popüler yiyeceklerinden kabul edilebilir. Çoğunlukla parmak boyutunu geçmeyecek boyutta ekmeklerin üzerine yerleştirilmiş çeşitli malzemelerden, kanepe olarak adlandırabileceğimiz tarzda atıştırmalıklardan ya da tıpkı bizdeki mezelerde olduğu gibi ortaya servis edilen tabaklardan oluşan tapas çeşitleri o kadar fazla ki, hayal gücünüz ile sınırlı olduklarını bile söyleyebilirim.
Patatesli yumurtadan biraz daha fazlası: Tortilla
Aslında patatesli yumurta olarak tanımlanabilecek Tortilla, zaman zaman içine soğan eklenerek de servis ediliyor. İspanyollar genellikle ana yemek için tercih etseler de, bizce özellikle kahvaltıda deneyebileceğiniz, gayet lezzetli bir seçenek.
Salyangozlusu olmadan olmaz: Paella
Özellikle Valencia ile özdeşleşmiş olan Paella, İspanya’nın dünya çapında bilinen yemeklerinden biri. Kötüsüne denk gelirseniz midenizin günlerce kendine gelemeyeceği Paella’nın olmazsa olmaz malzemeleri pirinç ve zeytinyağı. Geri kalan malzemeleri ise dünya çapında popülerleştikçe çeşitlendirilmiş ve artık deniz ürünlü, tavuklu, etli, sebzeli gibi onlarca çeşidini bulabilmeniz mümkün.
Günümüzce çoğunlukla deniz ürünlü olanı tercih edilse de, Valencia çıkışlı orijinal Paella’nın içinde tavşan, tavuk ve salyangoz bulunuyor.
Jamon ;
İspanya’da yürürken de sağda solda karşınıza çıkabilecek “Jamon” aslında İspanyol jambonu olarak da adlandırılabilir. Sokakta yürürken nasıl karşıma bir jambon çıkabilir diye düşünmüş olabilirsiniz, şöyle açıklayalım; İspanyollar bu bahsetmiş olduğumuz Jamon’ların ana maddesi olan domuzları sağa sola asmaya, oradan burada sallandırmaya bayılıyorlar. Çok da iç açıcı bir görüntü olduğunu söyleyemesek de, denedikten sonra tadının güzel olduğunu düşünmeniz oldukça muhtemel.
Bir nevi halka tatlısı: Churros
Türkiye ile kıyaslamanın farz olduğu İspanya’ya özgü lezzetlerden biri olan Churros, aslında bizim “halka tatlısı”nın bir benzeri olarak tanımlanabilir. Yurtdışında ise “Spanish Doughnut” olarak da biliniyor. Genellikle içine bandırmanız için sıcak çikolata ile birlikte sunulan Churros, birçok restoran zincirinde de satılmakta olduğu için, krema dolgulu, Hindistan cevizli, çikolatalı, vanilyalı gibi birçok çeşidini bulabilmeniz mümkün
<script data-ad-client="ca-pub-2044130004774486" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<script data-ad-client="ca-pub-2044130004774486" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
Yorumlar
Yorum Gönder