GÜZEL BİR SEYAHAT VE UÇUŞ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER


seyahat ve uçak ile ilgili görsel sonucuseyahat öncesi yapılması gerekenler ile ilgili görsel sonucu

Turizmci oldugum için müşterilerimiz ve çevrem tarafından en çok bana sorulan soruların başında seyahate ,tatile,otele ,yurtiçi veya yurt dışı turuna giderken yanına ne almaları gerektigi ve uçak ile gidilecek bir destinasyon ise uçakta öncesi ,uçuş sırası ve uçuş  sonrasında  neler yapılması  gerektigidir.

İnsanlar çoğu zaman seyahate çıkacakları gün çantalarını toplama eğilimindedir. Bu sebeple gerekli olabilecek eşyaların evde kalması sık görülen bir problemdir. Birtakım sebeplerden ötürü son gün çantanızı toplamak zorundaysanız yanınıza alacaklarınızın bir listesini yapmak size zaman kazandıracaktır. Böylece çantanızı toplarken hiç bir eşyanızı evde unutmazsınız.


Seyahate çıkmadan önce liste yaparak bavulunuzu hazırlamaya başlayabilirsiniz.Liste yapmayı sevmeyenlerdenseniz ilk yapmanız gereken seyahate çıkmadan önce yanınıza almanız gereken kıyafetleri ve evde kullanmayacağınız malzemeleri çantanıza koymaktır. Geriye kozmetik ve banyo eşyaları kalır. Tüm eşyaları son kez gözden geçirmek için kendinize zaman tanımayı ihmal etmeyin. Eğer uçakla seyahat edecekseniz havayoluna kilo fazlalıgı için ücret ödemek istemiyorsanız  çantanızın,valizinizin ağırlığını evden çıkmadan önce muhakkak kontrol edin.
seyahat vize valiz pasaport ile ilgili görsel sonucuseyahat vize valiz pasaport ile ilgili görsel sonucu
Seyahate çıkmadan gideceğiniz yerin hava durumununa muhakkak bakmalısınız.Bölgenin hava durumuna göre yanınıza almanız gereken kıyafetleri ve malzemeleri seçmek için hava durumu çok önem taşımaktadır.
Seyahate çıkmadan önce yanınıza almayı düşündüğünüz tüm elektronik eşyalarınızın şarjlarının dolu olduğundan emin olun. Yanınıza uygun şarj aleti ve kabloları almayı da unutmayın. Gideceğiniz yerin elektrik sistemine göre uygun dönüştürücü almanız gerekip gerekmediğini de mutlaka kontrol edin.
Seyahate çıktığınıza göre yanınızda mutlaka banka kartı veya kredi kartı bulunacaktır. Artık bir çok banka güvenlik sebebiyle yurtdışında gerçekleşen aktivite olduğu an kartları kullanıma kapatabiliyor. Ülkenizden binlerce kilometre uzakta böyle bir durumla karşılaşmayı kimse istemez sanırım. Hem yurtdışında olduğunuzda bu tür sorunlara çözüm bulmak gerçekten zorlu olabiliyor. Böylesi kötü süprizlerle karşılaşmamak için seyahate çıkmadan önce bankanızı arayarak gideceğiniz yerleri önceden bildirin.

Seyahate çıkmadan 24 saat öncesinde biletlerinizin ,turunuzun alındığından emin olun, uçuş saatinde değişiklik olup olmadığını öğrenin ve otel rezervasyonunuzu kontrol edin.Uzun zaman hayaller kurup hazırlık yaptığınız seyahatin ilk dakikalarında kötü bir süprizle karşılaşmak hiç hoş olmaz. 
Taksi, araç kiralama, evcil hayvanınıza bakacak olan kişi, aracınız için park yeri gibi tüm detayları 24 saat öncesinden tamamlayın. Seyahat ederken gerekli olabilecek pasaport, kredi kartı, döviz, aşı defteri gibi önemli belgelerin hazır olduğundan emin olun. Eğer imkanınız var ise yaşadığınız yerden döviz almak daha avantajlı olacaktır. Böylece havalimanında düşük kur ve ekstra komisyon gibi ödemelerden uzak durabilirsiniz.
Sürekli kullandığınız ilacınız varsa yada baş ağrısı ve mide ağrısı gibi sıklıkla görülen ağrılar için gereken ilaçlar, yara bandı için ufak bir sağlık çantası yapmayı da ihmal etmeyin.
Tatile giderken yanınıza yeterince nakit para alın. Bazıları tatile gidenlere “almayı düşündüğünüz kıyafetlerin yarısını, paranın ise iki katını alın” derler! Kredi veya banka kartınız varsa pin kodunu hatırladığınızdan emin olun.
Tatil sırasında parasız kalma ihtimalinizde sorun yaşamayacağınızı garanti altına alın. Gideceğiniz bölgede hangi bankaların hizmet verdiğini öğrenme şansınız olursa ve sizin bankanız da orada hizmet verenler arasındaysa, üzerinizde fazla nakit para taşımayın.
Eğer tatile giderken yanınıza aldığınız nakit parayı tek bir cüzdanda taşırsanız, tümünü tek seferde kaybedebilirsiniz. Tatil sırasında cüzdanınızı bir yerde unutursanız veya çalınırsa hemen akabinde zor durumda kalabilirsiniz. Daha sonradan bir şekilde para tedarik edebilecek olsanız da, sizi bir süre idare edecek yedeğiniz olursa kafanız rahat olur!
tatil sırasında paranızın çalınması  ile ilgili görsel sonucu
 Elinizdeki nakitin bir miktarını başka bir çantada taşımak, belki bir montun veya pantolonun cebine küçük bir miktar para sıkıştırmak hayatınızı kurtarabilir.Ben genelde özellikle yurtdışı turlarında çözümü paramı kese içinde boynuma kolye şeklinde takmakta bulurum .Cüzdanıma da  o gün için yetecek miktar para alırım .Pasaportumu da otel kasasına şifreli kilitlerim .Çantama pasaportumun fotokopisini alır veya telefonumdan  pasaportumun  kimlik bilgisi ,geçerli ülke vize olan bölümünü ve pasaport numarası olan sayfasını  çekerim .Ayrıca pek akıl edilmeyen önemli bir önlem de, cep telefonunun çalınması veya şarjının bitmesi ihtimaline karşı tanıdıklara ulaşabilmek için yardımı dokunabilecek birkaç kişinin numarasını bir kağıda yazıp çantada taşımaktır.

Pasaportunuz yurt dışında çalındı diyelim ;bunun için neler yapmanız lazım;
Pasaportunuzu kaybettiğinizi fark ettiğiniz anda hemen en yakın polis amirliğine gitmeniz gerekiyor. Buradan pasaportunuzun kaybolduğuna dair bir tutanak alacaksınız. Bu sayede Türk Konsolosluğundan geçici pasaport ve seyahat belgesi alabileceksiniz. Tutanak hazırlanırken pasaportunuzun seri numarasını belirtmeniz gerektiğini de unutmayın. Amirlikten alacağınız bu tutanak, pasaportunuzun yasa dışı işlemlerde kullanılması halinde bile sizi koruyor. Tabii ki ülkenize dönene kadar bu tutanağı yanınızdan ayırmamanız gerekiyor.Sonra da Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’na başvurun.Pasaportunuzun kaybolduğuna dair tutanağı Türk Konsolosluğu’nda gösterin ve geçici pasaport veya seyahat belgesi alın. Bu belge size pasaportunuz olmasa bile havaalanında geçiş hakkı sağlıyor. Bu şekilde ülkenize sorunsuz bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Ancak önemli bir detay da şu ki; geçici pasaport sadece başvuru sırasında belirtilen güzergah için geçerlidir. Bu nedenle dönüş güzergahınızı tam olarak belirtmelisiniz.
pasaportunuz yurt dışında çalındı ile ilgili görsel sonucu
Herhangi bir saglık sorununa karşı  hastanelere daha az ücret ödemenizi sağlayan bir sosyal güvenlik belgeniz varsa onu da mutlaka yanınızda bulundurun.
sosyal güvenlik numarası ile ilgili görsel sonucu
Türkiye’den çıkışta sorun yaşamayabilirsiniz, fakat yabancı bir ülkeye girerken size ne zaman döneceğiniz ve nerede kalacağınız sorulabilir. Karşınızdaki görevli ülkesine girdiğinizde sokakta uyumayacağınızdan ve ülkenize geri döneceğinizden emin olmak istemektedir. Hatta bazı durumlarda kısa mülakatlara bile tabi tutabilirler. O yüzden genellikle dönüş biletinizi göstermeniz, nerede kalacağınızı ,turunuzun detaylarını (kaç haftalıgına geldiginiz ,nereleri ziyaret edeceginiz gibi ...)belirtmeniz gerekebilir. Gideceğiniz ülkede araba kiralamayı düşünüyorsanız ehliyetinizi de mutlaka yanınızda bulundurun.
Davet mektubu ile yurtdışına çıkıyorsanız eger ; o mektubun kendisini görmek isteyebilirler. Her duruma karşı davet mektubu gönderen kişinin pasaport veya kimlik bilgileri bile sorulabilir ve tüm bunlara hazırlıklı olursanız zorluk çekmezsiniz.
valiz fotosu ile ilgili görsel sonucu
Aktarmalı uçuş sırasında valizinizin kaybolma veya bir şekilde pasaportunuzu düşürme ihtimaline karşı yapılacak en iyi şey: Fotoğraf çekmektir. Kaybolan valizinizi ne kadar anlatırsanız anlatın, eğer fotoğrafını göstermek kadar etkili olamaz. 
Yurtdışına çıkıyorsanız da freeshop’tan alışveriş yapmak yerine süpermarketlerdeki çikolata ve içki reyonlarında fiyat araştırması yapmalısınız. Bazen dutyfree ile yabancı bir ülkedeki süpermarketteki fiyat farkı insanı şaşırtabiliyor. Özellikle Sakız, Kos gibi bir Yunan adasına gidiyorsanız, getirecek pek çok şeyiniz olacaktır.
sakız ve kos adası ile ilgili görsel sonucusakız ve kos adası ile ilgili görsel sonucu
Tatiliniz boyunca size yeteceğini düşündüğünüz ve giymeyi planladığınız sayıda tişört, sweat-shirt, iç çamaşırı, çorap, şort, etek, en az bir pantolon, en az bir şapka, iki çift terlik ve ayağınızdakiler hariç bir çift ayakkabı alın. Hava soğuk olmasa dahi en azından geceleri giymek için bir kazak ve gerekirse bir paltoyu da ihmal etmeyin. Yerden tasarruf etmek isterseniz terlik ve tişörtlerinizin bazılarını bırakın. Büyük olasılıkla gideceğiniz yerde eğer daha fazla tişörte veya terliğe ihtiyaç duyarsanız bunları rahatça alabilirsiniz.
UÇAK  ;
 uçak sirasinda uyulmasi gereken görgü kuralları ile ilgili görsel sonucu
Uçakla gidecekseniz ve sadece el bagajınız varsa kesici/delici aletleri kabin içine kabul etmediklerini unutmayın. Saç maşası, tırnak törpüsü, bıçak gibi…
Uçağa binildiğinde ve el bagajlarını baş üstü dolaplara yerleştirdikten sonra kapakların iyice kapandığından emin olmak önemlidir. Bu sayede kalkış esnasında kapakların açılmasıyla ortaya çıkabilecek beklenmedik bir olayla karşılaşma riski en aza inmiş oluyor. Ayrıca bu işlem sizin ardınızdan kabin görevlileri tarafından da kontrol ediliyor. Koltuğa oturulduğunda kemerlerin görevlilerin gösterildiği gibi bağlanması, koltukların dik duruma getirilmesi, önünüzdeki tepsi açıksa kapatılması ve eğer cam kenarında oturuluyorsa güneşliğin açık olması gerekiyor.

Uçaklarda telefon yüzünden kaydedilen herhangi bir kaza kaydedilmese bile, karmaşık elektronik düzeneklere zarar verme ihtimaline karşı kapatılması gerekiyor. Uçak kalkarken tüm elektronik cihazlar kapalı olmak zorundayken, uçuş esnasında telefonu “uçak modu” seçeneğinde kullanmak serbestdir. Fotoğraf çekmek, oyun oynamak ya da müzik dinlemek için bu seçenek tercih edilebiliyor. Ayrıca, MP3 çalar, tablet ve benzeri elektronik eşyalar kalkıştan sonra kullanılabiliyor. İniş için anons yapıldığında telefonu tekrar kapatmanız istenecektir.

Uçak kalkarken hissedeceğiniz sarsıntılar normaldir, korkmayın.Uçağın kalkışı sırasında ve yolculuğun devam eden kısmında çıkarılabilir uyarısına kadar kemerleri bağlı tutmak ve oturulan yerden kalkmamak gerekiyor. Herhangi bir türbülans ya da sarsıntıya karşı ciddi bir önlem olduğu için, bu durum uyulması gereken en önemli kurallardan.uçuş esnasında kulaklardaki ağrı geçmiyorsa,sakız çiğnemek, burundan yavaş yavaş nefes almak ya da burnu parmaklarla kapatıp hafifçe yine burundan nefes vermeye çalışarak valsalva manevrası  yapmak basıncın etkisini azaltmaya yardımcı olur.
valsalva manevrası nedir ile ilgili görsel sonucu
 Uçağa biniş esnasında, körükteyken bir sağdan bir soldan zikzak çizerek yürüyüp yanımızdan geçenlere engel olmamalı, kendi şeridimizde ve seri bir şekilde ilerlemeliyiz. - Eğer sağlık açısından herhangi bir engelimiz yoksa körükte ve uçak içinde, koridor gibi dar alanlarda yavaş yürümemeliyiz. İnsanlar bizi beklemek zorunda değildir.
Uçaktan indiğimizde acilen bir yere yetişmeyeceksek küçük de olsa valizimizi bagaja vermeliyiz. Böylece hem uçak içinde, valizimizi baş üstü dolaplarına yerleştirmeye çalışmaktan kurtulur hem de insanları bekletmemiş oluruz.
Her yerde olduğu gibi uçakta da yaşlı, hamile, çocuklu ve kadın yolculara öncelik tanımalıyız.
El bagajını baş üstü dolabına yerleştirmekte güçlük çeken hasta, yaşlı ve fiziksel engelli yolculara yardım etmeliyiz.
El bagajımız çekçekliyse kabin içinde önümüzde olmasına dikkat etmeliyiz; arkamızdan sürüklediğimizde oturan insanlara çarpabiliriz.
Uçakta yerimizi bulduğumuzda, koridorda durmadan koltuk arasına geçmeliyiz ki arkamızdaki insanlar beklemesin. Paltomuzu çıkarma, çantamızı ayarlama ve baş üstü dolabına yerleştirme gibi işleri koltuk arasına geçtikten sonra da yapabiliriz.
 Eğer baş üstü dolabında yer kalmamışsa valizimizi hemen yan veya karşı bölmeye de yerleştirebiliriz. Bunun için kabin memurlarına seslenip onları beklememize gerek yok. Beklemek durumundaysak koltuk arasına girmeliyiz ki koridoru kapatmayalım.
Sırt çantamız varsa çıkarıp önümüze almalıyız. Çünkü tıpkı çekçekli valizde olduğu gibi kabin gibi dar bir alanda hareket ederken farkında olmadan birilerine çarpıp zarar verebiliriz.
Yerimize oturduktan sonra kolumuzun tüm koltuk kenarını işgal etmemesine özen göstermeli, yanımızda oturan biri daha olduğunu ve onun da dirseğini dayamak isteyebileceğini unutmamalıyız.
Yerimize otururken yanımızdaki koltukta birileri varsa ve göz göze gelmişsek hafifçe tebessüm etmeliyiz.
Yolculuk boyunca gerek kol gerekse bacaklarımızla koltuk alanımızın dışına çıkmamaya dikkat etmeliyiz.
 Koltuk aralıkları özellikle ekonomi sınıfında çok dar olabilir ama ne olursa olsun dizlerimizi öndeki koltuğa yaslamamalıyız. Öndeki koltukta birinin oturduğunu ve böyle yaparsak dizimizi sırtında hissedeceğini unutmamalıyız.
 Saçlarımız uzunsa arkaya doğru savururken başkasının yüzüne-gözüne gelmemesine ve eğer bunu otururken yapıyorsak arkamızdaki yolcunun ekranını kapatmamaya dikkat etmeliyiz.
Uçak yolculuğu yapacağınız gün, ağır ve aşırı parfüm sürmekten kaçınmalıyız.
 Gerinmek için elimizi başımızın üstünden koltuğumuzun arkasına doğru uzatmamalıyız. Böyle yaparsak arkadaki insanın görüş alanına gireceğimizi, belki de ekranını kapatacağımızı veya bir şey izliyorsa dikkatini dağıtacağımızı göz önünde bulundurmalıyız.
Koltuğumuzu, teknik olarak mümkün olsa dahi çok fazla geriye yatırmamalıyız. Özellikle ekonomi sınıfında zaten dar olan koltuk aralıkları, koltuğumuzu yatırınca arkadaki yolcu için iyice oturulmaz olmaktadır.Uzun yolculuklarda buna çok daha dikkat edip arkada oturan kişi ile bir çatışma yaşamamak ve yol boyunca sinir içinde bir yolculuk yapmamak için  özellikle dikkat edilmesi gereken görgü kurallarındandır.
Gazete okuyorsak, sayfaları yanımızdakinin görüş alanına girecek şekilde açmamalıyız.
 Kabin memurları ikram servisi yaparken birden çok şey talep etmemeliyiz. Özellikle yurtiçi uçuşlarda servis yapmak için çok uzun zamanları olmadığını, diğer yolcuların da onlardan hizmet beklediğini unutmamalıyız.
Kabin memuru elbette bize hizmet etmekle görevli ancak onların birer robot olmadığını ve "teşekkür ederim" cümlesini duymak isteyebileceklerini aklımızda tutmalıyız.
Kabin memurlarına, "çocuğum", "evladım", "bayan", "genç", "arkadaşım" gibi kelimelerle hitap etmemeliyiz; "bakar mısınız" dememiz yeterli.
Topluluk içinde yaptığımız gibi uçakta da başkalarının duyacağı şekilde küfürlü konuşmamalıyız.
 Yolculuk boyunca, topluluk içinde bulunduğumuz her yerde yapmamız gerektiği gibi yüksek sesle konuşmamalı, gülmemeli, müzik dinlememeliyiz.
Telefonumuzu uçak moduna almanın yanı sıra oyun vb. oynuyorsak sesini kapatmalı, videoları kulaklıkla dinlemeliyiz.
 Uçak park edip de tamamen durmadan yerimizden kalkmamalı, telefonumuzu açmamalıyız.

Uçakta genel olarak en çok şikayet edilen maddeler ŞUNLARDIR;

- Yemek yerken yani masa açıkken öndeki yolcunun koltuğunu yatırması 
- Yandaki yolcunun koltuk kenarını işgal etmesi 
- Kabin görevlilerine kaba davranılması 
- Normalden çok ve büyük el bagajı taşıyarak başka yolcuların bagajına yer bırakmayan kişiler
- Yüksek sesle konuşan ve gülenler 
- Uçaktan bir an önce inmek için çevresindekileri itip kakanlar 
- Sürekli ayağa kalkıp baş üstü dolabındaki eşyasıyla uğraşanlar 
- Ayaklarını öndeki koltukların arasına sokanlar 
- Etrafta kimin duyacağını umursamadan küfürlü konuşanlar
- Başını pencereye dayayıp çevresindekilerin görüşünü kapatanlar

Uçak yolculuğu, özellikle de uzun mesafeli yolculuk, yolcuları, kendilerinin sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek birçok faktöre maruz bırakmaktadır. Geçmişte hastalık problemleri olan yolcular bu faktörlere karşı daha hassas olabilirler. Eğer yolcu planlarını dikkatlice yapar ve yolculuk öncesinde ve sonrasında ve yolculuk sırasında birtakım basit tedbirleri alırsa, hava yolculuğu ile ilgili sağlık riskleri asgari düzeye indirilmiş olur

hava yolculugunun yapılmaması gereken durumlar ile ilgili görsel sonucu

Hava Yolculuğu Yapmaması gereken kişiler ;

 7 gününü doldurmamış olan bebekler.

 Hamileliğin son 4 haftası içindeki (çoğul gebeliklerde 8 hafta) ve doğumda sonraki ilk 7 gün içerisindeki kadınlar.

 Dinlenme halinde bile hissedilen göğüs ağrısı veya angina pektoris.

Herhangi bir ciddi ve bulaşıcı hastalık.


 Kanama, travma ve enfeksiyondan dolayı artan kafa içi basınç.

 Sinüs enfeksiyonu, kulak burun boğaz enfeksiyonları


 Ciddi kronik solunum hastalığı, dinlenme halindeki nefessiz kalma veya çözümlenemeyen pnömotoraks.


 Orak hücre anemisi.


 200 mmHg'dan fazla sistolik basınca sahip, kontrolsüz arteriyel hipertansiyon
.

Havanın veya gazın içeride kaldığı, son zamanlarda gerçekleşen bir cerrahi

girişim ya da hasar durumu.

 Skuba dalıcıları dalış yaptıktan sonra kısa vadede hava yolculuğuna çıkmamalıdırlar:birden fazla gün sınırsız 
dalış yaptıktan sonra en az 24 saat, 2 saat dalış yaptıktan sonra en az 12 saat.

Uzun süren uçak yolculuklarında  hareketsizliğin olumsuz etkileri, uçakta seyahat ederken sık aralıklarla 

basit eksersizler yapılarak azaltılabilir. Birçok havayolu şirketi dolaşımı uyaran, rahatsızlığı, yorgunluğu ve 

tutulmayı azaltan ve venöz tromboz oluşması riskini düşüren uçak içi eksersizler hakkında yardımcı olmaktadır. Hava yolculukları için özel olarak tasarlanmış kompresyon tüplü çoraplar giyilmesi yayarlı olacaktır. El çantası, bacaklar ve ayakların hareketini kısıtlayacak yerlere konulmamalıdır. Giysiler bol ve rahat olmalıdır.

Yolcu, varıştan sonra, kan dolaşımını uyarmak üzere birtakım hafif eksersizlerde bulunarak yolculuğun etkilerini azaltabilir.

Çok uzun uçak yolculuklarında herkesin muhtemelen oldugu jet lag, özellikle de kısa sürede birçok zaman alanından geçme (batıdan doğuya ya da doğudan batıya uçarken) sonucu oluşur ve uyku kalıplarının ve vücudun iç saatini oluşturan biyolojik ritmin bozulması anlamına gelir. Jet lag'ın olumsuz etkileri dehidratasyona, bitkinlik ve stresten oluşur ve hazımsızlık, genel halsizlik, uyuyamama, düşük fiziksel ve zihinsel performans gibi durumlara yol açabilir.

Jet Lag'ın Etkilerini Azaltmak İçin almamız gereken tedbirler şu şekildedir;

Gitmeden önce iyice dinlenmiş olunuz ve kısa süreli uykular da dahil olmak üzere yolculuk boyunca mümkün olduğunca dinleniniz.
Yolculuktan önce ve yolculuk sırasında bol bol su ve meyve suyu içiniz.
Hafif yemekler yiyiniz ve yolculuk öncesi ve sırasında alkol tüketimini sınırlandırınız.
Gidilecek yer zaman dilimine kendinizi mümkün olduğu kadar çabuk ayarlayınız, tercihen yolculuk sırasında ayarlayınız (yemek saati, uyku saati).
Vardığınızda gün ışığı ile karşılaşacağınızdan emin olunuz.
Kısa vadede etkili uyku hapları, gideceğiniz yerdeki uyku modellerine uymanızı ayarlamayı kolaylaştıracaktır, ancak bu ilaçların tıbbi tavsiyeler doğrultusunda kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.


tatil sırasında paranızın çalınması ile ilgili görsel sonucu


Vize ;
vize durumları yeşil ve normal pasaportta dikkat ile ilgili görsel sonucuvize durumları yeşil ve normal pasaportta dikkat ile ilgili görsel sonucu
Turistik vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapın. 
Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ise ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebiliyor, bu durumda mutlaka konsolosluktan bilgi alın.

Vize başvurusu için pasaportunuzun geçerlilik süresi başvurduğunuz tarihten ileriye doğruen az altı ay olmalı, dikkat edin, bazı ülkeler 1 yıldan az kalmışsa bile sorun yaratabiliyor.Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde bile, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenin

Eger ki pasaportunuz eskimiş,yıpranmış ise yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız bile, sınırdan geri çevrilmeniz olasıdır! 

Yurt dışına seyahat etmeyi düşünenlerin en fazla ne kadar süredir kullanımda olan pasaportlarıyla vize başvurusunda bulunabilecekleri konusuyla ilgili gitmek istedikleri ülkenin temsilciliğinden bilgi alması gerekmektedir. Zira Schengen ülkeleri diye anılan 25 kadar Avrupa ülkesi ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedirler.

Uçaktan indikten sonra, yolcular kimlik belgelerinin kontrol edilmesi için gümrük (sınır)  bölgesine alınır. Bu işlemden sonra, yolcular valizlerini almak için bagajların bulunduğu salona yol alırlar. Bagajlar konveyör bandından alınır. Konveyörler salonda ikiden fazla ise elektronik panolarda bagajın nereden geldiği ve uçuş numarası bilgileri bulunmaktadır. Bagaj zaman teslimi, genellikle en fazla 45 dakikadır.

Havayolu ile uçuş (aktarmali) doğrudan değilse, bagajnız ilk kalkış noktasında teslim edildikten sonra aktarma noktasında,bagaj otomatik diğer uçuşa transfer edilir ve siz bagajınızı varış noktasında ( gideceginiz şehirde) alırsınız.
Eğer uçuşunuz aktarmalı ise ve transfer noktasında duraklama 24 saaten fazlaysa, bu durumda bagajınızı tekrardan kontrol noktasında kaydettirmeniz gerekmektedir.
 Amerika uçuşlarında genellikle birden fazla aktarma olmaktadır. Bu durumlarda gümrük kontrolü her zaman ilk iniş yapılan havaalanında gerçekleşir. İşte bu nedenle yolcular valizlerini almalı  ve bir sonraki uçuş için kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Havacılık kanunlarında el bagajınızında bulunmaması gereken maddeler vardır Bunlar;

Uluslararası kurallara göre artık 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren tüm
uçuşlarda el bagajında 1 litrelik ağzı kilitli poşet içerisinde her biri en

fazla 100 ml.’lik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Her yolcu sadece 
1 tane poşet taşıyabilir; bunun için 1 litrelik buzdolabı poşetlerini kullanabilirsiniz.
Check-in’e verdiğiniz bagajlar bu sınırlamanın dışındadır.


Kısıtlamaya Neler Dahildir?

Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı

Kremler, losyonlar, yağlar (Kozmetik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil

her türlü makyaj malzemesi (Katı halde olan rujlar hariç)

Traş köpükleri, deodorantlar

Diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler

Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler

Kontak lens sıvıları

Şampuanlar… vb.

Bazı durumlarda İstisna olarak uçuşa kabul edilenler vardır .Bunlar;

İlaçlar (Reçete, sağlık raporu ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla)

Bebek mamaları (Bebeğin uçakta olması ve yolculuk süresince

tüketebileceği miktar kadar)

Güvenlik görevlileri bu istisnai durumu belgelemenizi ve 
ilacı/sıvıyı/mamayı tatmanızı talep edebilir.

Seyahate çıkışta tüm yukardaki işlemleri yaptıgınıza emin olduktan sonra gönül rahatlıgı ile seyahatinize çıkabilirsiniz.Bol eglenceli,zevkle ve gönlünüzce geçireceginiz hayırlı tatiller dilerim...
seyahat vize valiz pasaport ile ilgili görsel sonucuseyahat vize valiz pasaport ile ilgili görsel sonucu
<script data-ad-client="ca-pub-2044130004774486" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Yorumlar