İZMİR'İN YÜKSELİŞİ


Bugün 09 EYLÜL-İzmir 'in kurtuluşu... 

Güzel İzmir'in 97 yıl önce 3 yıl 4 ay 24 gün süren düşman işgalinden kurtarılıp yeniden vatan yapıldığı gün ...26 Agustos' ta Afyon Kocatepe 'de başlayan Büyük Taaruz'un 09 Eylül 1922 'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ile birlikte İzmir'in düşman işgalinden kurtarılıp kesin zaferle sonuçlandığı gün ...
izmir in kurtuluş tarihi ile ilgili görsel sonucu

İzmir’in Atatürk’ün hayatında çok ayrı bir yeri vardır.
“Ben bütün İzmir ve İzmirlileri severim. Güzel İzmir’in temiz kalpli insanlarının da beni sevdiklerinden eminim.”
Öncelikle doğup büyüdüğü yer olan Selanik’e çok benzemesi, sonra Selanik ile aynı işgal ve acıları yaşaması, Anadolu’nun işgalinin İzmir’den başlaması, ilk kurşunun İzmir’de atılması, Kuvayi Milliye’nin İzmir’den filizlenmesi, Büyük taarruzun İzmir’de son bulması, annesinin mezarının İzmir’de olması, İzmir hemşeriliğini kabul etmesi, coğrafi güzelliği gibi pek çok neden sayılabilir.
İşgal yıllarında dahi İzmir’in düşmanın baskı ve zulmüne karşı sessiz kalmaması, teslim olmaması, düşmana rahat yüzü göstermeden Anadolu hareketine destek sağlaması ise sevgisine asıl sebeptir.
İzmir halkını sevdiğini ve İzmir halkının da kendisini sevdiğinden emin olduğunu söyleyen Mustafa Kemal Atatürk defalarca İzmir’e gelmiş, işgal altındaki İstanbul’a alternatif olarak yüzyıllardır ticaret merkezi ve sosyal başkent durumundaki İzmir’i ön plana çıkartma gayretinde olmuştur.
Bütün cihan işitsin ki efendiler, artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir topraktır! 1925 (Atatürk’ün S.D.II, s.227)
Sayısız azınlığın kardeşçe yaşadığı bu kozmopolit şehir aslında modern dünya yaşamına örnektir ve gerek siyasi, gerek milliyet ve gerekse din ayrımının ilişkilerde bir fark yaratmadığı bu güzel şehirle ilgili Atanın hep güzel anıları olmuştur. Bu yüzden annesinin mezarını da İzmir’e teslim etmiştir.
Atatürk 'ün İzmir ile ilgili bir kaç anısına da burada yer vermek istiyorum ;
atatürk ün kramer palas oteli ile ilgili görsel sonucu

İzmir’e girdikten sonra üzerinde sivil elbise, bir kaç arkadaşıyla Kramer Palas Oteli’ne gelirler. Salona girerlerken, Rum bir garson önlerine dikilir!
“Yerimiz yoktur efendim” der.

Mustafa Kemal, “Canım şöyle bir köşeye sığışsaydık...” Bozuk Türkçesi ile garson direnir. “Mümkünsüzdür efendim yerimiz yoktur...”

O sırada müşterilerden biri onu tanır, “Mustafa Kemal Paşa!” diye bağırınca herkes fırlar alkışlar, çığlıklar yükselir. Bu sefer aynı Rum garson: “Emriniz paşam!...” diye sorar.

Gazi, garsona: “Kral Kostantin İzmir’e geldiği zaman buraya oturup bir kadeh rakı içti mi?” diye sorar.

“Hayır Paşa efendimiz.”

“Yazık” der Mustafa Kemal, “Öyleyse neden İzmir’i almak istemiş” diye ilave eder.

Atatürk Kramer Oteli’nde oturup içki içerken, grubu seyrederek, “İzmir’in kordon boyunda güneşin batışını seyrederken bir bardak içki içmek dünyanın en mutlu olaylarından biridir”demiştir.

                   
atatürk ün bergama askelpion geziisi ile ilgili görsel sonucu
Atatürk 13 Nisan 1934’te Bergama’ya gelir. Antik yerler ve Asklepion gezilir, Osman Beyatlı ve Alman arkeologlar açıklama yaparlar. Eski uygarlıklar üzerine hayranlık derecesine varan anlatımlar yapıldıkça Atatürk sıkılmaya başlar ve: “Biraz daha kazarsanız Türkün çarığı çıkar” diyerek yabancı hayranlığı yerine Türk kültürüne ağırlık vermek gerektiğini çok güzel bir biçimde dile getirir.

Ä°lgili resim

Limanı, sanayisi, tarımı, turizmi ve gayrimenkul sektöründeki yeni yatırımları ile dikkat çeken İzmir havacılık 'ta da yükselişe geçmiş bulunmaktadır.
Türkiye'de havacılığın gelişmesiyle birlikte İzmir ADB havalimanında da uçuşa geçti.Yıllar önce tüm uçuşlara aktarmalı olarak İstanbul veya Ankara üzerinden ulaşılabilirdi.Bugün gelinen noktada İzmir'den direkt aktarmasız Kiev,Moskova,Bakü,Bağdat,Tahran,Minsk,Tel Aviv,Varşova,Kşinev,Doha,İngiltere'nin neredeyse tüm şehirlerine ve Almanya'nın tüm şehirlerine ulaşmak mümkündür.

Milli hava yolumuz olan Türk hava yolları bazı uçuşlarını İzmir'den direkt uçmaktadır.Yan kuruluşlarından olan Sun Express uçuşlarının nerdeyse tamamını İzmir den direkt gerçekleştirmektedir.Haziran 2019 itibari ile Corendon airlines direkt uçuşlar ile izmir den Avrupaya uçuşlarını başlatmıştır.

Qatar havayollarının İzmir'de ofis açması ve şimdilik hafta da 3 gün uçuyor olması İzmir'i Doha üzerinden dünyaya bağlamıştır. Ukrayna'nın milli bayraklı havayolu Ukraine International İzmir'i en ucuz fiyatlarla Kiev aktarma noktası üzerinden Avrupa ve Amerika'ya ulaştırmıştır.
İngiltere'nin Thomas Cook Airlines'dan sonraki en büyük charter havayolu Jet2 İzmir'e turist gruplarını getirirken aynı zamanda kalan boş koltuklarını en ucuz fiyatlarla satışa açmıştır.
Artık Avustralya'ya İzmir'den seyahat etmek isteyen bir yolcu İstanbul üzerinden seçenek aramak yerine direkt aktarmasız olarak İzmir'den Doha'ya oradan da Avustralya'ya Qatar Airways ile seyahat edebilir.

Uygun bilet koşulları sağlandığı takdirde Qatar Airways ;aktarma noktası Doha'da 8 saatten fazla bekleyen yolcularına ücretsiz konaklama imkanı da sunmaktadır.
Ukraine International havayolları ise low cost /ucuz havayolu mantığıyla hareket ettiğinden biletleri bagajsız olarak satışa sunmaktadır.Eğer uçuştan önce bagaj satın alma işlemi yapmayıp havalimanına gelirseniz astronomik fiyatlarla kilo başına bagaj ücreti ödemek zorunda kalıyorsunuz.Ayrıca uçuşa 1 gün kala online check-in işlemini gerçekleştirmeyen yolcuları havalimanında kötü bir sürpriz beklemektedir.Havayolu önceden check in işlemi gerçekleştirmeyen yolculardan kontuarda kişi başı 15 Euro check in bedeli tahsil etmektedir.
izmirden havalanmak ile ilgili görsel sonucu
Nereden nereye geldik sözünü kullanmak İzmir için çok yerinde olur.Güzel İzmir'imizin gelişimi için çok daha fazla direkt aktarmasız uçuşa ihtiyacı vardır.Bu anlamda sadece en ucuz direkt aktarmasız uçuşları sunan  ucturkiye.com  adlı siteyi de sizlere tavsiye ederek yazımı noktalıyor ,nice 9 Eylül' lerde demokratik,çagdaş ,özgürlüklerin yaşandığı ve yaşatıldığı kent olan İzmir den yurdumun güzel insanlarına selamlar olsun diyerek yazımı sonlandırıyorum...



<script data-ad-client="ca-pub-2044130004774486" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

UCTURKİYE.COM

Yorumlar